Avocat membru al Baroului Iasi - Divort rapid
Expertiza in dreptul familiei
Gasim o solutie!
Posibilitate de plata a onorariului in RATE
Disponibilitate pentru preluarea cazurilor URGENTE
Asistenta si reprezentare completa de la DISTANTA
Tipuri de divort
Indiferent daca dumneavoastra sau sotul va aflati in tara sau in strainatate, indiferent daca aveti sau nu copii minori rezultati din casatorie, un avocat bun va poate reprezenta in procedura de divort (prezenta dumneavoastra nu este necesara pentru un divort din strainatate de la distanta). Aceasta poate avea loc pe cale amiabila (de comun acord) sau nu (impotriva vointei celuilalt sot). De asemenea, in ceea ce priveste copiii, va pot consilia si / sau reprezenta pentru ca acestia sa locuiasca cu dumneavoastra in urma unui divort rapid si garantat, cu obligatia platii celuilalt parinte a unei contributii cat mai mari la cresterea copilului (stabilire pensie alimentara / pensie de intretinere minor), inclusiv ca legaturile personale ale celuilalt parinte cu copilul sa fie cat mai reduse (atunci cand interesul dumneavoastra o cere).
Divort din culpa
Se va pronunta de catre o instanta de judecata la cererea unuia dintre soti atunci cand din probele administrate (interogatoriu, martori, inscrisuri) rezulta ca raporturile specifice casatoriei sunt iremediabil vatamate si continuarea casatoriei este imposibila. Trebuie sa aveti in vedere ca solutionarea divortului pe aceasta cale implica un consum nervos excesiv datorat probelor administrate de catre fiecare dintre soti pentru a dovedi aspecte cat mai negative din comportamentul celuilalt. Printre motivele cele mai intalnite de divort se regasesc violenta fizica si / sau verbala manifestata fata de membrii familiei, alcoolismul, infidelitatea, cheltuirea resurselor pe vicii, dezinteresul pentru necesitatile gospodariei, parasirea domiciliului comun. Va pot consilia pentru rezolvarea cat mai „curata” a unor astfel de cereri de divort, indiferent ca sunteti sotul care doreste sa divorteze sau cel care vrea sa lupte pentru continuarea casatoriei si remedierea relatiilor de familie: putem gasi solutii pentru amanarea dosarelor o perioada cat mai lunga de timp cat si pentru obtinerea unei hotarari intr-un timp cat mai scurt.
Divort cu copii minori
In ceea ce priveste copiii minori, instanta va decide odata cu pronuntarea hotararii de desfacere a casatoriei toate aspectele privind modalitatea de crestere si educare a acestora in urma divortului: exercitarea autoritatii parintesti (de catre unul sau ambii parinti), locul unde va locui minorul (la unul dintre parinti, sau in mod exceptional la unul dintre bunici sau institutie de ocrotire), modalitatea in care fiecare dintre parinti vor avea legaturi personale cu minorii (program de vizitare in conditiile in care fostii soti nu se inteleg) si stabilirea contributiilor banesti ale fiecarui parinte pentru cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor. Trebuie sa stiti ca incredintarea minorului catre un anumit sot nu are nici o legatura cu motivul pentru care s-a desfacut casatoria (din vina carui sot), instanta tinand cont exclusiv de binele copilului atunci cand va decide in ce conditii va fi crescut. In mod obligatoriu instanta de judecata va cita Autoritatea Tutelara pentru intocmirea unei anchete psiho-sociale atat la domiciliul actual al minorului cat si la domiciul parintelui care doreste sa-i fie incredintat copilul spre crestere si educare. De asemenea, instanta de tutela va proceda si la ascultarea minorului (in mod obligatoriu daca a implinit 10 ani) pentru a observa nemijlocit legatura afectiva dintre acesta si fiecare dintre parinti, concret cu cine dintre acestia ar dori sa locuiasca. De asemenea, instanta va avea in vedere situatia materiala a fiecarui sot, timpul pe care fiecare dintre acestia il va putea dedica minorului, existenta ajutorului din partea bunicilor, toate acestea raportate si la varsta copilului.
De retinut este ca deciziile instantei asupra minorilor se pot lua indiferent daca parintii au fost casatoriti sau daca copilul este rezultat dintr-o relatie de concubinaj!
Divort de comun acord
Divortul prin acord (divortul remediu) se poate concretiza pe cale administrativa amiabila (la ofiterul de stare civila), la notar sau pe cale judiciara. In situatia in care din casatorie au rezultat copii minori, sotii trebuie sa se inteleaga asupra tuturor aspectelor accesorii divortului (nume purtat dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului, modul de pastrare a legaturilor personale cu copiii, contributiile financiare la cresterea si educarea acestora), in caz contrar divortul urmand a fi pronuntat doar pe cale judiciara. Va pot ajuta oferindu-va consultanta (inclusiv negociere), asistenta si reprezentare pentru a gasi solutia cea mai buna de desfacere a casatoriei, mai ales atunci cand in procesul de divort sunt implicati si copii minori.
Divort pentru separarea in fapt indelungata
Se poate cere de oricare dintre soti atunci cand sotii nu mai convietuiesc de cel putin 2 ani. In aceste conditii instanta va pronunta o hotarare de divort din culpa exclusiva a sotului reclamant. (art.934 cod proc.civila)
Odata cu pronuntarea divortului se poate hotari si obligarea unui sot la intretinerea celuilalt. De asemenea, se poate obtine de catre sotul reclamant o prestatie compensatorie din partea sotului parat din a carui vina exclusiva se desface casatoria mai lunga de 20 ani. Prestatia compensatorie poate consta intr-o suma de bani sau a unei rente viagere.
Divort datorita starii sanatatii unuia dintre soti
Se poate pronunta pe cale judiciara (art. 932 cod proc. civila), caz in care instanta va administra probe pentru existenta bolii si va pronunta o hotarare fara a se mentiona culpa pentru desfacerea casatoriei.
Intrebari si raspunsuri
1. Pot divorta fara sa ma prezint in fata instantei?
R: Da, in conditiile in care locuiti in strainatate sau sunteti grav bolnav sau in stare de detinere. Doar in aceste conditii puteti fi reprezentat de un avocat in procedura divortului.
2. Cat dureaza un divort in instanta?
R: Durata divortului difera in functie de tipul de divort.
Divortul de comun acord (amiabil, in care ambii soti doresc divortul) dureaza intre 1 luna si 2 luni de la inregistrarea dosarului. Daca din casatorie au rezultat si copii inca minori, atunci va fi necesara efectuarea unei anchete psihosociale. Atunci cand sotii / minorii locuiesc in strainatate, administrarea anchetei psihosociale va fi facuta prin comisie rogatorie internationala la cererea instantei romane, finalizarea dosarului depinzand de aceasta si prelungind termenul de finalizare cu cel putin 3 luni. Sentinta pronuntata va fi definitiva.
Divortul din culpa unui sot sau din motive de sanatate sau pentru separare in fapt poate dura de la 4 luni in sus, hotararea ponuntata fiind susceptibila de a fi atacata prin apel. Judecarea apelului poate prelungi finalizarea definitiva cu inca cel putin 4 luni.
3. Cat costa un divort?
R: Costurile unui proces de divort se compun din onorariul avocatial, taxele judiciare de timbru, cheltuieli aferente traducerii unor inscrisuri. Dintre acestea, onorariul avocatial detine ponderea cea mai mare. Onorariul avocatial este de minim 2.000 RON in conditiile asistentei juridice a sotului intr-un divort simplu (fara administrare de probe, etc.) si poate urca semnificativ in functie de complexitatea cauzei - existenta unor copii minori, neintelegerea cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea locuintei acestora dupa desfacerea casatoriei, stabilirea unui program de vizita pentru parintele nerezident, stabilirea unei pensii de intretinere a minorilor, existenta unor elemente de extraneitate (unul sau ambii soti locuiesc in afara tarii), etc.
4. Pot divorta in lipsa sotului / sotiei?
R: Da, divortul se poate pronunta in lipsa unuia dintre soti. Prezenta acestuia in calitate de parat nu este obligatorie, insa oricum este necesara citarea acestuia si dovada indeplinirii procedurii de citare (judecatorul trebuie sa aiba certitudinea ca sotul chemat in judecata a fost incunostintat de existenta dosarului). Pe de alta parte, prezenta sotului reclamant (cel care solicita divortul) este obligatorie la fiecare termen de judecata, lipsa nejustificata a acestuia putand fi sanctionata cu respingerea cererii de divort ca nesustinuta.
5. Pentru reprezentarea sotului in divort este necesara imputernicirea avocatului prin procura speciala (notariala sau data la consulat / amabasada)?
R: Nu este necesara. Reprezentarea sotului in fata instantei de judecata se face in temeiul imputernicirii avocatiale emisa de avocat in baza contractului de asistenta juridica incheiat cu clientul (sotul reprezentat). Altfel spus, este suficienta doar semnarea contractului de asistenta juridica cu avocatul.
6. Pentru semnarea contractului de asistenta juridica este necesara prezenta clientului la sediul cabinetului de avocat?
R: Incheierea contractului de asistenta juridica se poate realiza atat prin prezenta personala a clientului la cabinetul avocatului cat si de la distanta, prin intermediul e-mailului / postei.
7. Dupa despartirea in fapt sotul nu imi mai permite sa tin legatura cu copiii minori, ce pot face?
R: Este necesar sa solicitati divortul si, odata cu acesta, instituirea unui program de vizitare a minorilor - sau chiar sa solicitati ca minorii sa locuiasca impreuna cu dumneavoastra. Insa, pana la pronuntarea hotararii poate dura destul de mult, perioada de timp care ar putea afecta iremediabil relatia cu copiii. In acest caz, aveti posibilitatea sa investiti instanta cu o cerere de stabilire provizorie a unui program de vizita pe calea unei ordonante presedintiale. Avantajul acestei proceduri este rapiditatea cu care se judeca (aproximativ 1 luna pana cand se ponunta o hotarare executorie).
Aflati mai multe informatii si despre:
Trimiteti un mesaj rapid!
Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!