Gasim o solutie!

Adrian Fiuciuc - Avocat Iasi

Intotdeauna exista o cale!

Partajul bunurilor comune dupa divort este operatiunea juridica prin care se impart bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sub regimul comunitatii legale de bunuri. Adica, bunurile detinute in devalmasie vor fi impartite fostilor soti cu titlu de drept de proprietate exclusiva.

Prezenta fizica a partilor in procesul de partaj nu este obligatorie, acestea putand fi reprezentate de un avocat bun specializat in partaj dupa divort atat in fata instantei de judecata cat si la notar.

Reprezentarea dumneavoastra va fi posibila prin incheierea unui contract de asistenta juridica, ce se poate incheia de la distanta (email, WhatsApp), in baza caruia avocatul va emite imputerniciri avocatiale de reprezentare in fata instantelor de judecata competente.

Care sunt bunurile comune?

Toate bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei, indiferent daca doar unul dintre ei figureaza pe actul de proprietate, sunt bunuri comune (art. 339 Cod Civil - Bunurile dobandite in timpul regimului comunitatii legale de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune in devalmasie ale sotilor.)

Exista totusi si bunuri acumulate in timpul casatoriei care apartin exclusiv unuia dintre soti?

Da, cele care sunt prevazute la art. 349 Cod Civil - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:

  • bunurile dobandite prin mostenire legala, legat sau donatie, cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut, in mod expres, ca ele vor fi comune;
  • bunurile de uz personal;
  • bunurile destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti, daca nu sunt elemente ale unui fond de comert care face parte din comunitatea de bunuri;
  • drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala asupra creatiilor sale si asupra semnelor distinctive pe care le-a inregistrat;
  • bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si alte asemenea bunuri;
  • indemnizatia de asigurare si despagubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soti;
  • bunurile, sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu, precum si bunul dobandit in schimbul acestora;
  • fructele bunurilor proprii.

Cum se impart bunurile? Jumate - jumate?

Nu chiar. Legea prevede ca, in principiu, ambii soti au contribuit in mod egal la dobandirea bunurilor, insa oricare dintre ei poate solicita si dovedi ca a avut o cota de contributie mai mare de 50%. Adica, este posibil inclusiv ca unuia dintre soti sa i se recunoasca o cota de contributie de 100% iar celuilalt de 0%, caz in care va primi in prorietate exclusiva toate bunurile dobandite in timpul casatoriei.

Cum dovedesc o cota de contributie mai mare la dobandirea bunurilor comune?

In primul rand, facand dovada veniturilor (salariale sau de alta natura) mai mari pe intreaga durata a casatoriei - se depun adeverintele de venit. Instanta de judecata va lua in calcul, de asemenea, munca prestata in gospodarie de fiecare dintre soti: prepararea hranei, curatenia, ingrijirea copiilor, etc. O eventuala mostenire pe care unul dintre soti a primit-o si care a fost cheltuita pentru satisfacerea nevoilor gospodariei va influenta cuantumul cotei de contributie.

De asemenea, vor fi avute in vedere probatorii din care ar rezulta ca unul dintre soti a cheltuit sume semnificative de bani in interes personal (pe jocuri de noroc, vicii, etc.) sau ca a avut obligatii de intretinere fata de terte persoane ori rate de achitat pentru un credit contractat inainte de incheierea casatoriei.

Calculul cotei de contributie va fi influentat inclusiv de imprejurarea ca unul dintre soti a primit ajutor material (bani, produse alimentare) din partea parintilor.

Probatoriul privind cota de contributie a sotilor la dobandirea bunurilor comune constituie elementul cel mai complex din cadrul unui dosar de partaj, asistenta / reprezentarea unui avocat fiind esentiala.

Cand se poate face partajul bunurilor sotilor dupa divort?

Ca regula oricand, odata cu sau dupa depunerea cererii de divort, in sensul ca nu exista un termen limitat in care fostii soti pot opta pentru impartirea bunurilor - dreptul de a cere impartirea bunurilor fiind imprescriptibil. Dealtfel exista si posibilitatea ca fostii soti sa nu procedeze deloc la partajarea bunurilor, acestea continuand sa fie detinute in devalmasie.

Sotii au insa posibilitatea partajarii bunurilor si in timpul casatoriei. Astfel, art. 358 Cod Civil alin 1 stabileste ca „in timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin act incheiat in forma autentica notariala, in caz de buna invoiala, ori pe cale judecatoreasca, in caz de neintelegere.”

Cat costa un partaj bunuri comune?

Cheltuielile ocazionate de un proces de partaj dupa divort se compun din taxa judiciara de timbru (5% din valoarea totala a bunurilor de impartit), onorariu avocatial (minim 2% din valoarea bunurilor) si onorarii experti judiciari in situatiile in care este necesara evaluarea bunurilor ori se impart terenuri comod partajabile in natura. (pretul unei expertize judiciare este de minim 1500 lei).

Cine plateste cheltuielile ocazionate de procesul de partaj bunuri comune?

Cel care deschide procesul (reclamantul) suporta si cheltuielile aferente. Prin hotararea care se pronunta, insa, cheltuielile facute de reclamant vor fi luate in calcul si compensate cu cheltuielile facute de parat, in final ambele parti suportand costurile procesului proportional cu cota de contributie la dobandirea bunurilor si raportat si la masura in care au cazut sau nu in pretentii.

Ce acte sunt necesare la procesul de partaj bunuri dupa divort?

Certificatul de casatorie, certificatul / hotararea de divort, acte de proprietate asupra bunurilor imobile (contracte de vanzare - cumparare, titluri de proprietate, extrase de carte funciara, certificat de atestare fiscala) si mobile (de exemplu contract de vanzare - cumparare autoturism), adeverinte venituri salariale sau de alta natura.

Ce se intampla cu ratele bancare aferente creditelor de nevoi personale contractate in timpul casatoriei?

Totalul ratelor ramase de achitat sunt datorii comune (fac parte din pasivul masei partajabile) si vor fi atribuite la fel ca bunurile comune. Astfel, daca doar unul dintre soti a contractat creditul, acesta va ramane in continuare obligat sa achite ratele (conform contractului de credit bancar) celuilalt sot imputandu-i-se partea din datorie raportat la cota sa de contributie.

Pentru creditele bancare ipotecare lucrurile se complica intrucat instanta de judecata nu poate interveni peste contractul de credit ipotecar, fostii soti ramanand in continuare obligati fata de banca. Instanta insa poate atribui bunul imobil unuia dintre soti luand in calcul cotele de contributie stabilite, urmand sa stabileasca o sulta in beneficiul celuilalt - insa acest lucru depinde de acceptul bancii care va analiza posibilitatea excluderii unui sot din contract raportat la scorul bancar al celuilalt. O alta posibilitatea ar fi inlocuirea in contractul de credit imobiliar a sotului care nu doreste locuinta cu o alta persoana (de obicei o ruda sau un apropiat al sotului caruia i se atribuie casa). Daca nici acest lucru nu este posibil, fostii soti pot conveni sa vanda locuinta si sa achite ratele ramase incetand in acest fel contractul de credit imobiliar.

Aflati mai multe informatii despre:

Trimiteti un mesaj rapid!

Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!