Gasim o solutie!

Adrian Fiuciuc - Avocat Iasi

Pana la pronuntarea hotararii de divort ambii soti au in egala masura dreptul de a folosi locuinta proprietate comuna

Asa cum casatoria se incheie dupa derularea unei relatii, la fel si divortul se pronunta abia dupa despartirea in fapt a sotilor.

Pentru a raspunde la intrebarea “cine ramane in casa dupa divort” trebuie analizate 3 situatii distincte:

  1. Casa / imobilul apartine exclusiv unuia dintre soti - situatie in care, evident, celalalt va trebui sa plece.
  2. Casa / imobilul este bun comun al sotilor - in acest caz prin hotararea de divort se va dispune, la cerere, atribuirea folosintei imobilului catre unul dintre soti, avandu-se in vedere interesul copiilor minori, culpa in desfacerea casatoriei cat si posibilitatile locative ale fostilor soti. Asadar va ramane in casa, de regula, sotul la domiciliul caruia a fost stabilita locuinta copiilor minori (cel la care locuiesc minorii), cel care nu s-a facut vinovat de desfacerea casatoriei, toate acestea in functie si de posibilitatile locative pe care le au fostii soti (detinerea unui imobil de catre unul dintre soti va da prioritate celuilalt pentru a ramane in casa dupa divort). Atribuirea folosintei imobilului va avea efect doar pana cand fostii soti vor definitiva partajul bunurilor comune (prin buna invoiala la notar sau litigios prin instanta de judecata), asadar inclusiv a locuintei proprietate comuna, moment din care unul dintre soti va deveni proprietar exclusiv pe locuinta respectiva.
  3. Casa / imobilul este inchiriat - situatia este aceeasi ca in cazul imobilului bun comun (este atribuit dupa aceleasi criterii), cu exceptia faptului ca in cazul unui imobil inchiriat nu se pune problema partajului, atribuirea beneficiului contractului de inchiriere nefiind limitata in timp de definitivarea partajarii bunurilor comune.

Punctele 2 si 3 sunt reglementate prin art. 324 Cod Civil:

Art. 324. Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere

(1) La desfacerea casatoriei, daca nu este posibila folosirea locuintei de catre ambii soti si acestia nu se inteleg, beneficiul contractului de inchiriere poate fi atribuit unuia dintre soti, tinand seama, in ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa in desfacerea casatoriei si de posibilitatile locative proprii ale fostilor soti.

(2) Sotul caruia i s-a atribuit beneficiul contractului de inchiriere este dator sa plateasca celuilalt sot o indemnizatie pentru acoperirea cheltuielilor de instalare intr-o alta locuinta, cu exceptia cazului in care divortul a fost pronuntat din culpa exclusiva a acestuia din urma. Daca exista bunuri comune, indemnizatia se poate imputa, la partaj, asupra cotei cuvenite sotului caruia i s-a atribuit beneficiul contractului de inchiriere.

(3) Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere se face cu citarea locatorului si produce efecte fata de acesta de la data cand hotararea judecatoreasca a ramas definitiva.

(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplica in mod similar si in cazul in care bunul este proprietatea comuna a celor 2 soti, atribuirea beneficiului locuintei conjugale producand efecte pana la data ramanerii definitive a hotararii de partaj.

Aflati mai multe informatii si despre:

Trimiteti un mesaj rapid!

Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!