Gasim o solutie!

Adrian Fiuciuc - Avocat Iasi

Sunt 3 situatii distincte

Probele administrate in procesul de divort difera in functie de modalitatea de desfacere a casatoriei stabilita prin cererea de chemare in judecata (tipul de divort): divort din culpa, divort pentru separare in fapt care a durat mai mult de 2 ani sau cel pentru motive de sanatate, si divort prin acord.

1. Probele in divortul din culpa comuna sau exclusiva a unuia dintre soti (cele mai intalnite cereri)

In astfel de dosare sotul reclamant va fi nevoit sa dovedeasca motivele invocate pentru care sotul parat se face vinovat pentru destramarea relatiilor de casatorie.

1.1. Cea mai folosita / utila proba pentru dovedirea motivelor de divort este proba cu martori

Acestia trebuie indicati de catre reclamant (nume, adresa pentru citare) si, spre deosebire de celelalte procese civile, martorii propusi pot fi inclusiv rude de gradul 1 (parinti) de gradul 2 (frati) sau 3 (unchi / nepoti). Singurele persoane care nu pot fi propuse ca martori in procesul de divort sunt descendentii de gradul 1, adica copiii sotilor in divort. Ratiunea pentru care in procesul de divort sunt accepatati ca martori rudele apropiate este constituita de insusi specificul acestui tip de dosar in care instanta de judecata trebuie sa inteleaga raporturile familiale despre care, de cele mai multe ori, doar membrii familiei au cunostinta. Pe de alta parte, interdictia audierii copiilor in calitate de martori in divortul parintilor isi are justificarea in situatia delicata in care s-ar afla copiii nevoiti sa declare sub juramant faptele petrecute intre parinti.

Martorii audiati in procesele de divort vor relata despre aspectele cunoscute in mod direct (au vazut situatii / fapte, au auzit / participat la discutii / certuri) si cunoscute / aflate in mod indirect (din relatarile sotilor sau altor persoane).

Judecatorul va aprecia importanta / concludenta declaratiei unui martor avand inclusiv posibilitatea sa o inlature cu prilejul deliberarii daca, spre exemplu, considera ca marturia a fost vadit partinitoare (situatie des intalnita atunci cand martorul audiat este parintele unui sot). Din acest punct de vedere, martorul ideal in divort trebuie ales din afara familiei / rudelor, si trebuie sa fi perceput in mod direct (cu propriile simturi) aspecte esentiale din viata sotilor, de exemplu: un vecin de bloc care relateaza despre certurile / scandalurile galagioase ale sotilor, un prieten de familie care viziteaza frecvent domiciliul conjugal si ia parte direct la viata sotilor, etc.

1.2. Inscrisurile / actele sunt probe foarte valoroase (chiar obligatorii in cazul certificatului de casatorie) pentru dovedirea motivelor care au condus la imposibilitatea continuarii casatoriei

Spre deosebire de martori, faptele / imprejurarile consemnate prin inscrisuri au o valoare probatorie superioara martorilor, facand dovada atata vreme cat nu au fost contestate ca fiind falsificate.

Printre cele mai utile inscrisuri care pot fi folosite in divort sunt certificatele medico-legale care atesta necesitatea unor ingrijiri medicale necesare sotului reclamant in urma violentei fizice indreptate asupra sa a sotului parat. Desigur, ca inscrisuri medicale pot fi folosite inclusiv scrisorile medicale atestand afectiuni ale sotului parat, cum ar fi alcoolismul cronic, sau ciroza determinata de consumul de alcool.

O alta categorie de inscrisuri care pot fi folosite cu succes in divort sunt si chitantele / facturile emise pe numele sotului parat pentru anumite servicii care dovedesc comportamenul / atitudinea culpabila a acestuia. Spre exemplu pot fi folosite facturi / chitante care dovedesc cheltuirea banilor familiei in cazinouri / pentru jocuri de noroc, sau pentru servicii de escorta / prostitutie (cand acestea au fost efectuate in tari in care aceste activitati sunt legale).

1.3. Interogatoriul (marturisirea) este o proba care poate fi folosita cu succes in divort, mai ales in situatia imposibilitatii gasirii unor martori. Acesta consta in formularea unor intrebari la care sotul parat va fi nevoit sa raspunda direct / oral judecatorului, intrebari prin care se intentioneaza determinarea acestuia sa recunoasca anumite fapte de care se face culpabil.

Spre deosebire de administarea probei cu martori, interogatoriul nu se ia sub prestare de juramant, asadar sotul parat nu se face vinovat de infractiunea de marturie mincinoasa in eventualitatea in care da raspunsuri mincinoase / neconforma cu realitatea. Chiar si in aceste conditii proba poate fi utila, un judecator experimentat putand percepe nesinceritatea raspunsurilor acestuia si pronunta, in consecinta, o hotarare temeinica coroborand cu celelalte probe.

1.4. Mijloacele materiale de proba sunt o categorie de dovezi din ce in ce mai folosite in divort odata cu cresterea digitalizarii in viata cotidiana. In aceasta categorie intra fotografiile, inregistrarile audio / video, inregistrarile comunicatiilor de tip “chat”, accesarea unor aplicatii on-line.

In ceea ce priveste fotografiile sau inregistrarile audio / video, acestea vor putea fi folosite ca probe cu conditia sa nu fi fost obtinute in mod ilegal. Astfel, spre exemplu, se vor putea folosi fotografii ale sotului parat aflat in spatiu public impreuna cu o persoana cu care intretine o relatie extraconjugala, insa nu si fotografii preluate dintr-un spatiu privat, fara acordul persoanelor surprinse.

Pe scara larga folosite sunt capturile de ecran ale unor conversatii chat din cadrul unor aplicatii de social media (Messenger, WhatsApp, etc). Apreciem ca aceasta modalitate de administrare a probelor poate fi usor contestata de sotul impotriva caruia este folosita, o captura de ecran nefacand dovada clara a indentitatilor persoanelor intre care se poarta respectiva conversatie. Desigur, judecatorul poate considera ca respectiva discutie este autentica in conditiile in care sotul parat nu o respinge. In acest caz solutia ar fi administrarea unei expertize IT avand ca obiectiv stabilirea autenticitatii conversatiei respective, proba costisitoare si dificila.

2. In cazul divortului pentru separare in fapt de peste 2 ani sau pentru motive de sanatate, dovezile necesare desfacerii casatoriei se pot reduce la un singur martor, sau, in eventualitatea dificultatii gasirii unui martor, probatoriul se poate limita la un scurt intergatoriu sau chiar inscrisuri din care sa rezulte neindoielnic despartiriea in fapt a partilor.

3. Pentru divortul prin acord, fiind o procedura necontencioasa, singura proba admisibila si in acelasi timp suficienta vor fi inscrisurile.

Aflati mai multe informatii si despre:

Trimiteti un mesaj rapid!

Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!