Gasim o solutie!

Adrian Fiuciuc - Avocat Iasi

Tipuri de divort

Indiferent daca dumneavoastra sau sotul va aflati in tara sau in strainatate, indiferent daca aveti sau nu copii minori rezultati din casatorie, un avocat bun va poate reprezenta in procedura de divort (prezenta dumneavoastra nu este necesara pentru un divort de la distanta din strainatate). Aceasta poate avea loc pe cale amiabila (de comun acord) sau nu (impotriva vointei celuilalt sot). De asemenea, in ceea ce priveste copiii, va pot consilia sau reprezenta pentru ca acestia sa locuiasca cu dumneavoastra in urma unui divort rapid si ieftin, cu obligatia platii celuilalt parinte a unei contributii cat mai mari la cresterea copilului (stabilire pensie alimentara / pensie de intretinere minor), inclusiv ca legaturile personale ale celuilalt parinte cu copilul sa fie cat mai reduse (atunci cand interesul dumneavoastra o cere).

Divort din culpa

Se va pronunta de catre o instanta de judecata la cererea unuia dintre soti atunci cand din probele administrate (interogatoriu, martori, inscrisuri) rezulta ca raporturile specifice casatoriei sunt iremediabil vatamate si continuarea casatoriei este imposibila. Trebuie sa aveti in vedere ca solutionarea divortului pe aceasta cale implica un consum nervos excesiv datorat probelor administrate de catre fiecare dintre soti pentru a dovedi aspecte cat mai negative din comportamentul celuilalt. Printre motivele cele mai intalnite de divort se regasesc violenta fizica si/sau verbala manifestata fata de membrii familiei, alcoolismul, infidelitatea, cheltuirea resurselor pe vicii, dezinteresul pentru necesitatile gospodariei, parasirea domiciliului comun. Va pot consilia pentru rezolvarea cat mai „curata” a unor astfel de cereri de divort, indiferent ca sunteti sotul care doreste sa divorteze sau cel care vrea sa lupte pentru continuarea casatoriei si remedierea relatiilor de familie: putem gasi solutii pentru amanarea dosarelor o perioada cat mai lunga de timp cat si pentru obtinerea unei hotarari intr-un timp cat mai scurt.

Divort cu copii minori

In ceea ce priveste copiii minori, instanta va decide odata cu pronuntarea hotararii de desfacere a casatoriei toate aspectele privind modalitatea de crestere si educare a acestora in urma divortului: exercitarea autoritatii parintesti (de catre unul sau ambii parinti), locul unde va locui minorul (la unul dintre parinti, sau in mod exceptional la unul dintre bunici sau institutie de ocrotire), modalitatea in care fiecare dintre parinti vor avea legaturi personale cu minorii (program de vizitare in conditiile in care fostii soti nu se inteleg) si stabilirea contributiilor banesti ale fiecarui parinte pentru cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor. Trebuie sa stiti ca incredintarea minorului catre un anumit sot nu are nici o legatura cu motivul pentru care s-a desfacut casatoria (din vina carui sot), instanta tinand cont exclusiv de binele copilului atunci cand va decide in ce conditii va fi crescut. In mod obligatoriu instanta de judecata va cita Autoritatea Tutelara pentru intocmirea unei anchete psiho-sociale atat la domiciliul actual al minorului cat si la domiciul parintelui care doreste sa-i fie incredintat copilul spre crestere si educare. De asemenea, instanta de tutela va proceda si la ascultarea minorului (in mod obligatoriu daca a implinit 10 ani) pentru a observa nemijlocit legatura afectiva dintre acesta si fiecare dintre parinti, concret cu cine dintre acestia ar dori sa locuiasca. De asemenea, instanta va avea in vedere situatia materiala a fiecarui sot, timpul pe care fiecare dintre acestia il va putea dedica minorului, existenta ajutorului din partea bunicilor, toate acestea raportate si la varsta copilului.

De retinut este ca deciziile instantei asupra minorilor se pot lua indiferent daca parintii au fost casatoriti sau daca copilul este rezultat dintr-o relatie de concubinaj!

Divort de comun acord

Divortul prin acord (divortul remediu) se poate concretiza pe cale administrativa amiabila (la ofiterul de stare civila), la notar sau pe cale judiciara. In situatia in care din casatorie au rezultat copii minori, sotii trebuie sa se inteleaga asupra tuturor aspectelor accesorii divortului (nume purtat dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului, modul de pastrare a legaturilor personale cu copiii, contributiile financiare la cresterea si educarea acestora), in caz contrar divortul urmand a fi pronuntat doar pe cale judiciara. Va pot ajuta oferindu-va consultanta (inclusiv negociere), asistenta si reprezentare pentru a gasi solutia cea mai buna de desfacere a casatoriei, mai ales atunci cand in procesul de divort sunt implicati si copii minori.

Divort pentru separarea in fapt indelungata

Se poate cere de oricare dintre soti atunci cand sotii nu mai convietuiesc de cel putin 2 ani. In aceste conditii instanta va pronunta o hotarare de divort din culpa exclusiva a sotului reclamant. (art.934 cod proc.civila)

Odata cu pronuntarea divortului se poate hotari si obligarea unui sot la intretinerea celuilalt. De asemenea, se poate obtine de catre sotul reclamant o prestatie compensatorie din partea sotului parat din a carui vina exclusiva se desface casatoria mai lunga de 20 ani. Prestatia compensatorie poate consta intr-o suma de bani sau a unei rente viagere.

Divort datorita starii sanatatii unuia dintre soti

Se poate pronunta pe cale judiciara (art. 932 cod proc. civila), caz in care instanta va administra probe pentru existenta bolii si va pronunta o hotarare fara a se mentiona culpa pentru desfacerea casatoriei.

Aflati mai multe informatii despre:

Trimiteti un mesaj rapid!

Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!