Competența instanțelor române în soluționarea divorțului
Pentru cetățenii străini care locuiesc în România și pentru cei români din afara țării
Gasim o solutie!
Posibilitate de plata a onorariului in RATE
Disponibilitate pentru preluarea cazurilor URGENTE
Asistenta si reprezentare completa de la DISTANTA
Sunt trei situații dinstincte
1. Pentru cetățenii străini aparținând unui stat membru UE care locuiesc în România
Sunt aplicabile prevederile art. 3 lit. a) din Regulamentul nr. 1111/2019 al Consiliului Uniunii Europene care prevede că sunt competente international instanțele de judecată din statul:
Lit. (a) pe teritoriul căruia se află:
(i) reședința obișnuită a soților;
(ii) ultima reședință obișnuită a soților în condițiile în care unul dintre ei încă locuiește acolo;
(iii) reședința obișnuită a pârâtului;
(iv) în caz de cerere comună, reședința obișnuită a unuia dintre soți;
(v) reședința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin un an imediat înaintea introducerii cererii; sau
(vi) reședința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin șase luni imediat înaintea introducerii cererii și este resortisant al statului membru respectiv.
Astfel, instanțele române sunt competente internațional în judecarea divorțului unor cetățeni străini cu condiția ca aceștia să locuiască în România, sau să fi locuit în România cu condiția ca unul dintre soți încă să locuiască în România, sau ca reclamantul să fi locuit minim 1 an în România înainte de introducerea cererii de divorț.
2. Pentru cetățenii străini cu cetățenii aparținând unor state din afara UE care locuiesc în România
Competența internațională a judecării cererilor privind defacerea căsătoriei încheiată între 2 cetățeni aparținând unor state nemembre ale Uniunii Europene este fixată în cadrul art. 1081 alin. (2) pct. 2 Codul de Procedură civilă.
Art. 1081 Competența preferențială a instanțelor române
Alin. (2) Instanțele judecătorești române sunt, de asemenea, competente să judece:
Pct. 2. cererile de divorț, dacă la data introducerii cererii reclamantul domiciliază pe teritoriul României de cel puțin un an.
Concluzionând, orice cetățean străin, indiferent că aparține unui stat membru UE sau este cetățean al unui stat din afara Uniunii Europene, dacă locuiește în România cel puțin 1 an, va putea solicita instanțelor române defacerea căsătoriei sale, indiferent de locul încheierii căsătoriei și indiferent de cetățenia soțului chemat în judecată în calitate de pârât.
3. Pentru cetățenii români cu reședința în străinătate
Competența instanțelor române în procesele de desfacere a căsătoriei a cetățenilor români care au reședința în străinătate este stabilită in cadrul art. 3 din Regulamentul nr. 1111/2019 al Consiliului UE privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești și privind răpirea internațională de copii care a modificat / inlocuit Regulamentul nr. 2201/2003.
Articolul 3 Competență de fond
Sunt competente să hotărască în problemele privind divorțul, separarea de drept și anularea căsătoriei instanțele din statul membru:
Lit. b) de cetățenie a celor doi soți.
Așadar, raportat la art. 3 lit. b), instanțele române sunt oricum competente să judece divorțurile privind căsătorii încheiate între doi cetățeni români, indiferent unde își au reședința soții la momentul sesizării instanței de judecată, condiția unică fiind ca soții să dețină cetățenia română. Nu are importanță dacă soții cetățeni români locuiesc într-un stat membru UE sau în afara Uniunii Europene, instanțele române fiind competente internațional să judece procesele de divorț.
Trimiteti un mesaj rapid!
Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!