Gasim o solutie!

Adrian Fiuciuc - Avocat Iasi

Modalitatea prin care se implementeaza custodia comuna

Ce este planul parental

Planul parental reprezinta setul de reguli prin care parintii decid IMPREUNA asupra drepturilor si responsabilitatilor lor legate de copilul minor, fiind esential pentru a proteja viitorul lui si pentru a evita situatiile neplacute care pot aparea atunci cand parintii nu se inteleg asupra unor decizii importante.

Printr-un plan parental se stabilesc modalitatile prin care parintii iau decizii cu privire la modul de crestere a copiilor minori (de ex. ce scoala / cursuri vor urma, decizii medicale, calatorii internationale) cu privire la parintele rezident (cu cine locuiesc copiii in mod statornic), cu privire la parintele non-rezident si la modalitatea prin care acesta cultiva relatia cu copiii (asa-numitul program de vizita), precum si asupra suportarii cheltuielilor de crestere si intretinere a minorilor.

De asemenea, planul parental este un instrument important atunci cand parintii se afla intr-un proces de divort, separare sau in orice alta situatie in care relatia lor se schimba. Prin intermediul acestuia, parintii pot ajunge la un consens cu privire la custodia fizica, custodia legala, drepturile de vizita, contributia financiara la cresterea copilului minor, educatia, sanatatea, religia si altele. Planul parental permite parintilor sa stabileasca in mod clar modalitatile in care vor colabora in privinta copilului lor, ceea ce poate reduce conflictul si tensiunile dintre ei creand un mediu stabil si sanatos pentru copil.

De ce este important planul parental?

  • Protejarea interesului superior al copilului: planul parental este important pentru a proteja interesele copilului minor avand in vedere ca deciziile parintilor pot afecta viata si bunastarea acestuia. Printr-un plan parental, parintii stabilesc in avans modalitatea in care inteleg sa ocroteasca buna cresterea si ingrijire a copilului.
  • Evitarea disputelor legale: in absenta unui plan parental, parintii pot ajunge in disputa legala asupra unor decizii importante. Acest lucru poate duce la pierderea timpului si a resurselor financiare si poate fi, de asemenea, stresant si traumatizant pentru copil.
  • In absenta acestuia, regulile vor fi stabilite printr-o hotarare judecatoreasca in urma administrarii probelor in contradictoriu. Niciodata o instanta de judecata nu va pronunta o hotarare mai benefica minorilor decat buna intelegere / conlucrarea / acordul parintilor in stabilirea acestor reguli.

Cand este necesar si cum se face un plan parental?

Este necesar in special in cazul unui divort cu copii minori, unei separari sau in alte situatii in care parintii nu mai locuiesc impreuna - inclusiv in situatia unui minor nascut in afara casatoriei.

Se va intocmi in forma scrisa si va contine minim toate elementele pe care le-ar contine hotararea judecatoreasca:

  • modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti,
  • cu care parinte locuieste in mod statornic copilul minor,
  • in ce conditii / program de vizita va mentine minorul legatura cu celalalt parinte,
  • cum / cat vor presta parintii intretinere copiilor minori – obligatia de intretinere.

Acordul parintilor astfel exprimat va capata putere de lege intre parti odata ce judecatorul va pronunta o hotarare din care va face parte integranta sau, in cazul notarului odata cu autentificarea acestuia. Altfel spus, odata ce planul parental se va materializa intr-o hotarare judecatoreasca sau intr-un act autentic, oricare dintre parinti il va putea pune in executare silita in conditiile in care celalalt parinte ar incalca vreuna dintre prevederile cuprinse in planul parental.

Se poate modifica planul parental?

Sigur ca da, avand in vedere ca pot aparea situatii pe care parintii nu au putut sa le prevada la momentul intocmirii planului parental.

Astfel, pe de o parte, este posibil ca minorii, odata cu trecerea timpului si inaintarea in varsta sa aiba alte nevoi / preferinte cu referire la parintele cu care isi doresc sa petreaca mai mult / mai putin timp, sau in ceea ce priveste orientarea educationala - urmarea unor scoli / cursuri care impun noi cheltuieli / eforturi din partea parintilor.

Pe de alta parte este posibil ca unul dintre parinti sa isi modifice, voluntar sau nu, disponibilitatea de timp / resurse materiale pe care le are pentru copii. Spre exemplu, un program de vizita nerespectat in mod repetat de catre parintele nerezident poate fi un motiv suficient pentru modificarea planului parental sub acest aspect.

Evident, cea mai buna cale pentru modificarea planului parental va fi tot buna invoiala a parintilor. In caz contrar, instanta de judecata va decide in urma unui proces civil care are, intotdeauna, efectul negativ al amplificarii tensiunilor existente intre parinti aflati pe pozitii adverse.

Aflati mai multe informatii si despre:

Trimiteti un mesaj rapid!

Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!