Sotia / fosta partenera nu ma lasa sa-mi vad copilul
Avocat specializat in divorturi
Gasim o solutie!
Posibilitate de plata a onorariului in RATE
Disponibilitate pentru preluarea cazurilor URGENTE
Asistenta si reprezentare completa de la DISTANTA
Ce puteti face in aceasta situatie
Despartirea in fapt a parintilor unui copil se produce, de cele mai multe ori, pe fondul unei stari conflictuale. Astfel, fostii parteneri devin inamici / dusmani / adversari si, in consecinta, incearca sa-si razbune traumele / deceptiile suferite prin esecul casatoriei / parteneriatului. Din pacate, una din cele mai des intalnite situatii este cea in care parintele (de cele mai multe ori mama) cu care locuieste copilul ii ingreuneaza / impiedica celuilalt (tatalui) posiblitatea de a pastra / cultiva legatura cu minorul. Situatia poate imbraca mai multe forme, de la nerespectarea programului de vizita prestabilit pana la o intrerupere completa a comunicarii (telefonica / pe social media), toate acestea dublate de alienarea / instrainarea parentala (copilului i se inoculeaza ideea ca celalalt parinte este rau si ca este mai bine sa-l evite).
Raportat la momentul in care intervine imposiblitatea pastrarii legaturii cu copilul distingem urmatoarele situatii:
1. Parintii s-au despartit insa nu fost niciodata casatoriti
Parintele indepartat de copil va trebui sa deschida un dosar la judecatoria in cirucumscriptia careia locuieste minorul, solicitand ca instanta sa pronunte o hotarare prin care se va dispune asupra situatiei juridice a copilului (popular cunoscuta sub numele de custodie): modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, locuinta copilului (adica cu ce parinte urmeaza sa locuiasca in chip statornic), fixarea cuantumului si a modalitatii de prestare a obligatiei de intretinere a copilului si, cel mai important in acest caz, STABILIREA UNUI PROGRAM DE LEGATURI PERSONALE / VIZITA a parintelui non-rezident cu copilul. Din pacate, un astfel de dosar, odata inregistrat, capata un prim termen la aproximativ 3 luni de la inregistrare, fiind necesare minim 2 termene pentru judecarea pe fond, in conditiile unor probatorii minime. Daca sunt necesare si probatorii complexe cum ar fi evaluarile psihologice, durata de solutionare poate atinge si 1 an. Hotararea judecatoriei nu va fi definitiva, un eventual apel prelungind durata pentru solutionarea definitiva cu inca macar 6 luni.
1.1. Ce fac in acest timp? Nu-mi mai vad deloc copilul pana la solutionare?
Odata deschis dosarul de custodie parintele indepartat de copil va trebui sa se adreseze cu o cerere / actiune / dosar suplimentar judecatoriei - prin procedura ordonantei presedintiale - prin care sa solicite, in regim de urgenta, ca judecatorul sa pronunte o hotarare provizorie (aceasta va avea efect doar pana la solutionarea definitiva a dosarului de custodie) prin care sa se fixeze un program de legaturi personale / de vizitare a minorulului. Prin ordonanta presedintiala astfel pronuntata se va fixa cu exactitate modalitatea in care parintele separat va putea petrece timp cu copilul: se vor fixa date si ore exacte de preluare / returnare a copilului, posbilitatea de contactare a minorului prin mijloace electronice de comunicare la distanta (apeluri audio / video), etc.
Art. 997 Cod Procedura Civila > Instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
1.2. Cat ma costa ordonanta presedintiala de stabilire program vizitare minor?
Va costa onorariul avocatial de minim 2030 lei (conform art. 2.1.4. al Ghidului orientativ al onorariilor minimale emis de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania) si o taxa de timbru de 20 lei.
1.3. Cat dureaza procedura ordonantei presedintiale de stabilire program vizitare minor?
Conform codului de procedura civila ar trebui ca ordonanta sa se judece “de urgenta si cu precadere” pronuntarea facandu-se in cel mult 24 h iar motivarea in maxim 48 ore (art. 999 Cod Procedura Civila).
In realitate, dureaza macar 1 luna pana cand judecatoria emite ordonanta: vor trece macar 2 saptamani pana la fixarea unui prim termen, uneori fiind necesar si un al doilea termen.
2. Parintii casatoriti s-au despartit insa nu au inceput procedura divortului
Primul pas va fi sa incepeti procedura divortului la judecatoria competenta. In cadrul dosarului de divort se va judeca si situatia juridica a copilului (custodia). Mai departe, ca la punctul 1 descris mai sus.
3. Parintii au demarat divortul insa dosarul nu este finalizat
Suntem in situatia detaliata la punctul 1.1. de mai sus. Va fi necesara promovarea ordonantei presedentiale de stabilire a programului de vizitare a copilului de catre parintele non-rezident.
Aflati mai multe informatii si despre:
Trimiteti un mesaj rapid!
Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!