Gasim o solutie!

Adrian Fiuciuc - Avocat Iasi

Fiecare caz este diferit

Odata ajuns in fata judecatorului de minori si familie, posibilitatea ca acesta sa va adreseze direct intrebari difera in functie de calitatea pe care o aveti in proces (parat sau reclamant) precum si de probele solicitate si admise - ne referim aici la proba cu interogatoriu.

Astfel, daca aveti calitatea de reclamant (adica daca dumneavoastra sunteti cel care a initiat procesul de divort) judecatorul va va intreba mai intai daca insistati in cererea de divort - altfel spus daca nu cumva v-ati razgandit si nu mai vreti sa divortati.

Pe de alta parte, daca sunteti chemat in instanta in calitate de parat (sotul dumneavoastra fiind cel care a deschis dosarul de divort) judecatorul va va intreba mai intai daca sunteti de acord cu desfacerea casatoriei. In caz afirmativ va exista posibilitatea ca dosarul sa se incheie intr-un mod amiabil, in care nu va fi nevoie de administarea probelor din care sa rezulte esecul casatoriei din culpa unui sot sau a ambilor soti. Solutia este, evident, cea mai eleganta, neimplicand administrarea unor probe de multe ori stanjenitoare atat pentru martori cat mai ales pentru cei doi soti aflati in sala de judecata.

Daca partile insa decid sa nu divorteze prin acord (amiabil) va exista posibilitatea in care, prin propunerea si admiterea probei cu interogatoriul, fiecare dintre soti sa fie intrebati de catre judecator, in mod direct, o serie de intrebari formulate in prelabil de catre celalat sot. Intrebarile urmaresc recunoasterea (marturisirea) unor fapte personale petrecute in timpul casatoriei si care sunt relevante in determinarea culpei in esecul casatoriei.

De cele mai multe ori in procesele de divort in care sotii refuza divortul prin acord sunt situatiile in care din casatorie au rezultat si copii minori. In acest caz, prin probele administrate se incearca nu doar dovedirea culpabilitatii unuia dintre soti in destramarea casatoriei cat si comportamentul acestuia in cresterea si intretinerea copiilor. In astfel de cazuri, judecatorul, cu ocazia administrarii probatoriului, va va putea intreba si aspecte cu privire la modalitatea in care relationati cu copiii, spre exemplu daca le asigurati cele necesare traiului, daca sunteti violent (fizic sau in limbaj), daca petreceti timp cu ei, etc.

Un alt aspect despre care judecatorul va va intreba la procesul de divort este legat de numele pe care sotii urmeaza sa-l poarte dupa desfacerea casatoriei. Astfel, de cele mai multe ori sotia este cea care ia numele sotului odata cu incheierea casatoriei. Regula este ca, odata cu divortul, sotia sa revina la numele purtat inainte de casatorie, insa sotii pot conveni sa pastreze numele din casatorie - in acest fel nefiind obligata sa isi schimbe toate actele de identitate, sau, sa fie in situatia in care poarta un nume diferit de familie fata de copii.

Indiferent daca divortul implica sau nu copii minori, este bine sa consultati un specialist - un avocat specializat in dreptul familiei - inainte de a deschide dosarul de divort sau in situatia in care sotul a demarat procedura si ati primit acasa cererea de chemare in judecata.

Aflati mai multe informatii si despre:

Trimiteti un mesaj rapid!

Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!